2 Nisan 2012 Pazartesi

arnheim, görsel güçler, dinamik algı

Görsel güçlerden ne zaman bahsettik?


"GÖRSEL DENEYİM DİNAMİKTİR" derken bahsettik...


Rudolf Arnheim (film ve sanat kuramcısı, psikolog) der ki:

Algıladıklarımız, yalnızca objeler, renkler, biçimler, hareketler, ve farklı büyüklüklerden oluşan bir düzenleme değildir.


Algılanan şey, öncelikle, YÖNLENDİRİLMİŞ GERİLİMLERİN İÇ İLİŞKİLERİDİR ( INTERPLAY OF DIRECTED TENSIONS ). Bu gerilimler ya da çekimler, algılanan nesenede ya da tasarım elemanında, büyüklük, şekil, konum ya da renk özellikleri halinde mevcuttur.

Belli bir ŞİDDET ve YÖNe sahip olduklarından, bu gerilimler psikolojik GÜÇLER olarak betimlenebilir. (Because they have MAGNITUDE and DIRECTION, these tensions can be described as psychological FORCES.)

GÖrsel algının dinamik bir süreç olmasının nedeni:

Gözümüzle algıladıklarımız, sadece nesneler renkler ve şekiller ile yapılmış farklı düzenlemeler değildir. Belirli “YÖN”lere sahip gerilimlerin birbirleriyle ilişkisi denge ya da kararsızlık yaratır.

Görsel bir unsura ait büyüklük, şekil, konum, renk vb. Hepsi birer GÖRSEL GÜÇ tür.

Farklı görsel güçlerin algılanması, görme ve algılama sürecindeki dinamizmi oluşturur.

“Günlük hayatımızda çevremize bakarken herhangi bir nesneyi görüş açımız içinde konumlandırdığımız yer, o nesneye bizim görüş açımız içinde zayıf ya da kuvvetli bir görsel güç yükler. Nesneye yüklenen bu görsel güç,görüş açısı içinde nesnenin bulunduğu yer ve nesnenin diğer nesnelerle olan ilişkileri sonucunda ortaya çıkar.”
-Levend Kılıç: Görüntü Estetiği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder