2 Nisan 2012 Pazartesi

derste bahsi geçenlerden: JOHN BERGER / görme biçimleri

John Berger
Görme Biçimleri
John Berger ile yapılan BBC televizyon dizisinden
Özgün adı: Ways of Seeing
Çeviri: Yurdanur Salman
Hazırlayan: Sven Blomberg, Chris Fox, Michael Dibb, Richard Hollis
Kitabın Baskıları:
İlk Basım: 1978
17. Basım: Ekim 2011

JOhn BErger, "GÖRME BİÇİMLERİ"nin yazarı. Görme Biçimleri (WAYS OF SEING), gördüklerimizi nasıl algıladığımızı açıklamaya çalışan bir kitap. Farklı bakmak üzerine...
Görseller bizimle nasıl konuşur? Biz görselleri nasıl OKURUZ? Aynı görsel, farklı zamanlarda nasıl farklı yorumlanabilir?
Sanat tarihi, reklamların dili, toplumda kadının yeri... HEpsi, "görmek" bağlamında bu kitapta...

Kİtaptan bir alıntı:

"Görme konuşmadan önce gelmiştir. Çocuk konuşmaya başlamadan önce bakıp tanımayı öğrenir.Ne var ki başka bir anlamda da görme sözcüklerden önce gelmiştir. Bizi çevreleyen dünyada kendi yerimizi görerek buluruz. Bu dünyayı sözcüklerle anlatırız ama sözcükler dünyayla çevrelenmiş olmamızı hiçbir zaman değiştiremez. Her akşam güneşin batışını görürüz. Dünyanın güneşe arkasını dönmekte olduğunu biliriz. Ne var ki bu bilgi, bu açıklama gördüklerimize uymaz hiçbir zaman. Gerçeküstücü ressam Magritte Düşlerin Anahtarı adlı resminde sözcüklerle görülen nesneler arasında her zaman var olan bu uçurumu yorumlamıştır.
Düşündüklerimiz ya da inandıklarımız nesneleri görüşümüzü etkiler. İnsanların Cehennem'in gerçekten var olduğuna inandıkları ortaçağda ateşin bugünkünden çok değişik bir anlamı vardı kuşkusuz. Gene de onlardaki bu cehennem kavramı –yanıkların verdiği acıdan olduğu ölçüde– ateşi her şeyi yutan, kül eden bir şey olarak görmelerinden doğmuştur...."

ilgilenenler için 2009 tarihli bir JOhn Berger yazısı... Gazze üzerine bir rüyası...
http://www.bianet.org/bianet/dunya/111979-john-berger-gazzeyi-anlatiyor-aglayan-bir-yer

daha da ilgilenenler için JOHN BERGER belgeseli:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LnfB-pUm3eI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder