2 Nisan 2012 Pazartesi

gestalt / algısal gruplama

Dersimizde, en çok duyduğumuz kelime, Gestalt. Gestalt kelimesi, “stellen” – yerleştirmek, düzenlemek fiilinden gelir. Biz niçin Almanca bir kelime ile ilgileniyoruz? Çünkü görsel algıya, psikoloji tabanlı bir yaklaşımın adı Gestalt.


“Gestalt Algı Psikolojisi”, 1920'lerde Alman psikologlar tarafından geliştirilen görsel algı teorilerine işaret eder. Algıyı, dinamik bir süreç olarak ele alır. Bu yaklaşım, görsel algımızın özelliklerini kategorilendirmeye çalışır.


Görsel algı sürecinde beyin, gözümüzün duyumladığı çeşitli seviyelerdeki enerjiyi (enerji, dersimiz bağlamında görüntüye denk düşüyor), çeşitli kurallara göre gruplar. Bu gruplama / organize etme süreci, görsel algiıyı dinamik ve yaratici bir sürece dönüştürür.

Görsel algılama sürecinde, gözümüze çarpanlar örgütlenir /organize edilir /gruplandırılır.

Gestalt kuramının Görsel algı alanında cevabını irdelediği soru şudur:

İnsan gözü görsel deneyimleri nasıl organize eder ve algılar? (gruplandıma ve ilişkilendirme)



Gestalt Kuramı. Görsel Gruplama İlkeleri.


Temel olgular:

1. Görsel bir imajın parçaları, farklı bileşkenler şeklinde çözümlenebilir ve değerlendirilebilir.


2. Görsel bir imajın tamamı, onun parçalarının toplamından farklı ve daha kapsamlıdır. Başka bir deyişle: Bütün, tek tek parçaların toplamından daha farklı ve daha kapsamlıdır.

3. Organize bütünler, birbirleriyle ilgisiz parçalardan çok daha kolay öğrenilip akılda tutulurlar. (Bu etki, bütünlük ya da birlik – unity- ilkesi olarak da adlandırılıp Gestalt ilkeleri arasında da sayılabilir.) Organize bütünlerdeki bütünlük etkisinin tersi, tamamlanmamışlık ve fragmantasyon (parçalanma)dır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder